Gminny Żłobek SZCZĘŚLIWY KRASNAL w Nowej Wsi Lęborskiej

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

14.07.2025

śniadanie- kanapki z wędliną wieprzową, słonecznik, marchew, kawa zbożowa z mlekiem

składniki- chleb orkisz (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, Szynkówka, słonecznik łuskany, mleko 3,2%, kawa zbożowa 

obiad-  zupa grochowa z kiełbasą  , makaron z truskawkami i twarogiem, kompot

składniki- kiełbasa zwyczajna Dominik, groch łuskany, twaróg strzałkowo, oliwa z oliwek,   seler , pietruszka korzeń, marchew, por, sól, lubczyk, kurkuma, woda, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, ziemniaki, mieszanka kompotowa, cukier, makaron świderek Lubella, truskawka                                            

podwieczorek- sałatka owocowa

składniki-  banan, gruszka, kiwi, brzoskwinia

WTOREK

15.07.2025

śniadanie- parówki wieprzowe, kanapki z masłem, ketchup, herbata 

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%,  , cukier, parówka wieprzowe, herbata, cukier, ketchup kotlin

obiad- zupa buraczkowa, kurczak w potrawce z ryżem , kompot jabłkowy(owoc świeży)

składniki- seler, pietruszka korzeń, ryż paraboli, ćwiartka z kurczaka, por, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kurkuma, buraczki, sól, koper, filet z kurczaka, mąka pszenna, masło klarowane, cukier, ziemniaki, pieprzwoda, papryka sypka, jabłka  , brokuł mrożony, śmietana 18% 

podwieczorek- gofry, kakao, owoc

składniki-   mąka pszenna, jajka, mleko 3,2%, kakao, masło klarowane, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder

ŚRODA

16.07.25

śniadanie- płatki owsiane na mleku,  kanapki z pomidorem

składniki- chleb graham, płatki owsiane, mleko 3,2%,masło 83%, pomidor, cukier, 

obiad- zupa kapuśniak, bitki schabowe w sosie paprykowym, ogórek kiszony, ziemniaki,  kompot

składniki- ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, kasza wiejska, lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, schab wieprzowy, papryka czerwona , majranek, majonez , śmietana 18%, mąka pszenna, cebula, ogórek kiszony, smalec, oliwa z oliwek, mieszaka kompotowa( agrest, jabłko, wiśnia, truskawka),

podwieczorek- kanapki z wędliną drobiową, herbata, owoc

składniki- chleb oliwski, masło 83%, wędlina , herbata, cukier, owoc

CZWARTEK

17.07.25

śniadanie- stół szwedzki, herbata

składniki- chleb orkisz, masło 83%, schab wieprzowy(czosnek, sól, pieprz, papryka słodka), wędlina drobiowa, ser żółty, jajko sałata, rzodkiewka, pomidor  

obiad-zupa koperkowa, dewolaje z masłem , mizeria  z ogórka, ziemniaki,  kompot jabłkowy,                                                    

składniki- ćwiartka z kurczaka, koper, jajka , seler , pietruszka korzeń, por, marchew, natka pietruszki, filet z kurczaka, ogórek świeży, jogurt naturalny, masło klarowane sól, pieprz, lubczyk, kurkuma , śmietana 18%, cukier, jabłko, ziemniaki, masło 83%, 

podwieczorek- jagodzianki, mleko 3,2%

składniki- mleko 3,2%, mąka pszenna, jajka, drożdże, borówka, cukier

PIĄTEK

18.07.25

śniadanie- bułki z serem żóltym, papryka, herbata, 

składniki- bułka pszenna, cukier, herbata, masło 83%, papryka, ser żółty

obiad- zupa koperkowa , kotlet rybny, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki, kompot

składniki-  ćwiartka z kurczaka, koper, śmietana 18%, jajko  cebula, koper, seler, por, makaron filet z mintaja, masło klarowane, pietruszka korzeń, marchew, natka, cytryna, sól, lubczyk, kurkuma, pieprz, cukier, olej, ziemniaki, kapusta kiszona

podwieczorek- jogurt truskawkowy (wyrób własny)

składniki- jogurt, truskawka, cukier

 

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI WYPISANO POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

                                                                JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                                         Smacznego !

                                                                     WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki oraz produkty pochodne

3. Jajka  i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne

9. Seler oraz produkty pochodne

10. Nasiona sezamu i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2

12. Łubin  i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: gluten, mleko, jajka, soi, selera i gorczycy

Przejdź do góry strony